Hyppää sisältöön

Suomen mobiilimaksukenttä on sekava. Tässä opas tämän hetken järjestelmiin ja toimijoihin

Lue Qvikin perinpohjainen katsaus kaikkiin tällä hetkellä Suomessa toimiviin mobiilimaksamisen järjestelmiin ja toimijoihin: ketkä tarjoavat mobiilimaksuja tai -lompakoita, miten ne käytännössä toimivat ja millaisella laitteistolla.

Edit: Tämä juttu on julkaistu vuonna 2018 ja osa tiedosta on vanhentunutta. Tuoreemman mobiilimaksujuttumme voit lukea täältä: Mobiilimaksaminen Suomessa – Nämä palvelut ovat käytössä juuri nyt.

Juttu on pitkä – tässä asia lyhyesti:

Mobiilimaksaminen vaatii älypuhelinsovelluksen, jolla hallitaan korttitietoja ja hyväksytään maksu.

Sovelluksilla voi tehdä lähimaksuja kaupassa käyttäen puhelinta tai älykelloa, vahvistaa verkkokaupan ostokset tai siirtää rahaa toiselle käyttäjälle.

Maksamiseen vaaditaan vähintään pankkikortti, yleensä luottokortti. Kaikki kortit eivät toimi kaikissa sovelluksissa.

iPhone tukee NFC-lähimaksuissa vain omaa Apple Pay -järjestelmää. Android-puhelimissa voidaan valita, mikä NFC-maksusovellus avataan automaattisesti.

Mobiilimaksu parantaa turvallisuutta. Perinteisessä pankki- ja luottokorttimaksussa tiedot välitetään kauppiaalle, mobiilimaksussa ne pysyvät piilossa puhelimessa.

Termit pähkinänkuoressa:

Lähimaksu: langaton maksutapa, jossa pankki- tai luottokortti, matkapuhelin tai älykello viedään kaupan maksupääteen lähelle maksua varten.

Mobiilimaksaminen: maksutapa, jossa verkko-ostos varmistetaan tunnuslukulistan tai luottokorttinumeron sijaan matkapuhelimen sovelluksesta.

Mobiililompakko: matkapuhelimen sovelluksessa majaileva virtuaalinen lompakko, johon tallennetaan rahaa, pankki- ja luottokortteja sekä kanta-asiakaskortteja.

 

Ja tässä ne ovat – kaikki Suomessa toimivat mobiilimaksamisen järjestelmät ja toimijat, aakkosjärjestyksessä.

Aktia Wallet

Aktian sovellus oli edellisessä elämässään Elisa Lompakko, jota Aktia kehittää nyt eteenpäin.

Se toimii suoraan Aktian omilla pankki- ja luottokorteilla sekä virtuaalisella nettimaksukortilla.  Muiden pankkien asiakkaat voivat joko hankkia Aktian kortin tai siirtää rahaa Aktia Walletin mobiililompakkoon joko omalta tililtä tai korteilta.

Aktia Wallet tukee NFC-lähimaksua Android-laitteilla ilman ylärajaa. Verkko-ostoksia tehdessä  maksutavaksi voi valita MasterPassin (katso lisätietoa kohdasta MasterPass) kautta Aktia Walletin ja vahvistaa maksun mobiilisovelluksesta – vaikka ostoksia tekisi kotikoneelta.

Tilisiirto toiselle Aktia Walletin käyttäjälle toimii ilman lisämaksuja, maksimisiirto on 150 € päivä.

Lisätietoa: Aktia.fi – Aktia Wallet

Apple Pay ja Apple Wallet

Applen oma maksujärjestelmä, joka toimii iPhonessa (SE, 6 tai uudempi), Apple Watchissa ja Safari-selaimessa. Apple Pay tarvitsee yhteensopivan kortin, joita ovat Suomessa Nordean omat debit- ja credit-kortit sekä Nordean myöntämät luottokortit, kuten Finnair ja Stockmann Mastercard. Lisäksi järjestelmässä ovat mukana St1 Mastercard ja saksalainen virtuaalipankin N26 Mastercard.

Verkko-ostokset toimivat Applen laitteissa (esim. MacBook, iMac) Safari-selaimella ja maksu vahvistetaan joko laitteen sormenjälkitunnistimella, iPhonesta tai Apple Watchista. Lähimaksaminen toimii NFC:llä ilman ylärajaa ja käynnistyy automaattisesti, kun puhelimen vie NFC-päätteen lähellä.

Tilisiirto ei toimi vielä Suomessa, Yhdysvalloissa rahaa voi lähettää suoraan iPhonen tekstarilla (iMessage) Apple-käyttäjien välillä.

Apple Pay on osa Apple Wallet -sovellusta, johon voidaan tallentaa maksukorttien lisäksi myös kanta-asiakaskortit, matka- ja konserttiliput sekä erilaiset alennuskupongit.

Lisätietoa: Apple.fi – Apple Pay

Fitbit Pay

Aktiivisuusrannekkeista tutun Fitbitin rannemaksu toimii Ionic- ja Versa-laitteilla, joissa on NFC. Sitä ennen luottokorttitiedot syötetään puhelimen Fitbit-sovelluksen Wallet-osioon. Fitbit vaatii toimiakseen Nordea Wallet -sovelluksen (katso vaatimukset kohdasta Nordea Wallet) tai Danske Bankin, Eurocardin tai SEBin Mastercardin. Maksaessasi ostoksia mukana ei tarvitse olla matkapuhelinta, pelkkä aktiivisuusranneke riittää.

Lisätietoa: Fitbit.com – Fitbit Pay

Garmin Pay

Garmin on sykemittariveteraani, jonka NFC:tä tukevista laitteista (vivoactive 3, Forerunner 645, Forerunner 645 music) löytyy myös lompakko. Luottokorttitiedot syötetään ensin matkapuhelimen Garmin-sovelluksen Wallet-osioon. Se tarvitsee kaverikseen toimivan Nordea Wallet-sovelluksen kortteineen (katso vaatimukset kohdasta Nordea Wallet), SAS Eurobonus Mastercardin tai Eurocardin Mastercardin. Maksaessasi ostoksia mukana ei tarvitse olla matkapuhelinta, pelkkä Garmin ranteessa riittää.

Lisätietoa: Garmin.fi – Garmin Pay

Google Pay

Vastaava matkapuhelimen oma maksujärjestelmä kuin Applen Pay iPhonessa.

Päivitetty 30. lokakuuta 2018: Google Pay toimii Suomessa, mutta Apple Payn tavoin se tarvitsee toimiakseen yhteensopivan kortin. Suomessa tämä tarkoittaa Nordean myöntämiä kortteja, työsuhde-etuyritys Edenredin kortteja sekä digipankki Revolutin MasterCard-kortteja.

Lisätietoa: Google.com – Google Pay

Klarna

Ruotsalainen verkkomaksuyhtiö, joka tarjoaa 14 päivää maksuaikaa verkko-ostoksille tai välitöntä luottoa, jolla voit maksaa ostoksesi erissä. Ei varsinainen mobiililompakko tai -pankki, vaikkakin listaa kaikki Klarnalla tehdyt ostokset Klarnan sovellukseen tai verkkosivustolle.

Lisätietoa: Klarna.fi – Klarna

Masterpass

MasterCardin tarjoama maksupalvelu, joka ei ole itsenäinen sovelluksensa. Masterpass löytyy pankkien omien kännykkäappien sisältä, tällä hetkellä mukana ovat Nordea Wallet, Aktia Wallet ja Loyo Pay (Resurs Bank). Pankista riippuen Masterpassiin voi tallentaa omia pankki- ja luottokortteja. Verkko-ostoksia tehdessä maksutavaksi valitaan Masterpass ja maksu vahvistetaan mobiilisovelluksesta. Masterpass osaa välittää myös yhteys- ja osoitetiedot kauppiaalle, jolloin erillistä rekisteröitymistä verkkokauppaan ei enää välttämättä tarvita.

Lisätietoa: Mastercard.fi – Masterpass

Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on Suomalaisten teleoperaattoreiden tarjoama maksujärjestelmä, jossa maksu menee matkapuhelinlaskulle. Mobiilimaksu ei tarvitse erillistä sovellusta, rekisteröintiä tai kirjautumista ja toimii kaikilla moderneilla älypuhelimilla. Tunnistus toimii SIM-kortilta ja maksu lähetetään hyväksyttäväksi Mobiilimaksuun valitsemalla kyseinen maksutapa verkkokaupassa tai sovelluksessa. Mukana DNA, Elisa, Moi ja Telia. Maksimimaksu 60 euroa. Ei toimi työsuhdeliittymillä (n. 20 % Suomen markkinoista).

Lisätietoa: Mobiilimaksuinfo.fi

MobilePay

MobilePay on Danske Bankin alkujaan rahansiirtoon käyttäjältä toiselle kehittämä järjestelmä, joka toimii kaikkien pankkien pankki- ja luottokorteilla. Sovellukseen voi ladata myös kanta-asiakaskortteja, tulossa on mm. S-Bonuskortti, joka on kahdella kolmesta suomalaisesta.

Lähimaksu toimii tällä hetkellä Android- ja iPhone-puhelimien bluetooth-yhteydellä, riippuen myyjän maksupäätteestä. Lähimaksuissa ei ole 25 euron lähimaksukattoa. Verkkokaupassa asioidessa maksutavaksi valitaan MobilePay, jonka jälkeen maksu varmistetaan puhelimen sovelluksesta.

Maksun voi tehdä myös myyjäliikkeen MobilePay -lyhytnumerolla (viisinumeroinen tunniste, jonka kauppias antaa maksajalle) tai valitsemalla kaupan MobilePay -sovelluksen valikosta.

Rahansiirto onnistuu puhelinnumerolla toiselle MobilePay -käyttäjälle, maksimisiirto on 100 € (tunnistautuneena 500 €). Siirto ei jää MobilePayn lompakkoon vaan menee suoraan omalle tilille, kaikkien pankkien asiakkailla.

Suomessa käyttäjiä vuonna 2016 oli 370 000 ja MobilePay ladattu sovelluskaupasta yli 800 000 kertaa. Tanskassa MobilePay on hitti, yli 90 prosenttia kuluttajista käyttää sitä.

Lisätietoa: Mobilepay.fi

Nordea Wallet

Nordea Walletin NFC-lähimaksu toimii suoraan Android-puhelimilla ja yhdessä Apple Pay:n kanssa iPhonessa. Sovellusta ei tarvitse käynnistää erikseen maksua varten, vain puhelimen näytön tulee olla päällä ja maksutapahtuma alkaa. Yli 25 euron ostoksissa maksu vahvistetaan erikseen sovelluksen omalla pin-koodilla.

Käyttöön tarvitaan Nordean pankki- tai luottokortti ja pankkitunnukset. Nordea Wallet tukee Fitbit ja Garmin Payta.

Verkko-ostoksia voi tehdä valitsemalla verkkokaupasta maksutavaksi Nordea Suomi pankki, sen jälkeen maksu hyväksytään Nordea Walletin Masterpass-osiosta.

Lisätietoa: Nordea.fi – Nordea Wallet

Pivo

Pivo on Osuuspankin kehittämä mobiililompakko- ja maksusovellus, joka rakennettiin alkujaan kulujen ja rahankäyttöön seurantaan. Pivon peruskäyttöön ei tarvita pankki- tai luottokorttia, pelkät pankkitunnukset riittävät.

Lähimaksu toimii vain Android-puhelimilla ja OP:n asiakkaille, joiden täytyy tilata virtuaalinen OP-Visa Debit Mobiili -kortti. Sen saadakseen täytyy olla yli 18-vuotias ja omistaa OP Visa pankki- tai luottokortti. Ylämaksurajaa ei ole.

Tilisiirto toimii puhelinnumerolla. Jos vastaanottaja OP:n, Nordean tai S-mobiilin asiakas, raha siirtyy välittömästi Siirto-maksulla (katso lisätietoja kohdasta Siirto) suoraan toisen käyttäjän tilille. Maksukortteja käyttäville Pivo-asiakkaille siirto kestää 1-2 päivää. Siirtojen maksimimäärä on 500 € vuorokaudessa ja 15 000 € vuodessa.

Pivoa tukevia verkkokauppoja on yli 5000. Niissä maksutavaksi valitaan Pivo, jonka jälkeen maksu hyväksytään matkapuhelimen sovelluksesta.

Lisätietoa: Pivo.fi

S-mobiili

S-mobiili on S-pankin oma appi, jossa voi hoitaa pankkiasioiden lisäksi myös esimerkiksi S-bonukset ja tankkaukset ABC-asemilla. Lähimaksua ei ole, mutta Android-puhelinta voi käyttää lähimaksupäätteellä bonuskorttina. Tilisiirrot hoitaa Siirto (katso lisätiedot kohdasta Siirto).

S-mobiili toimii myös Apple Watchissa, tosin bonuskortin lähiluku ei onnistu kellosta.

Lisätietoa: S-mobiili.fi

Samsung Pay

Samsung Pay on Samsungin kehittämä oma mobiililompakko osalle yhtiön Android-puhelimia. Se osaa NFC:n lisäksi myös matkia pankki- tai luottokortin magneettijuovaa. Kaupan maksupäätteen ei tarvitse olla NFC-yhteensopiva, vaan puhelin emuloi kortin juovaa elektromagneettisesti (MST) ja välittää kortin tiedot maksupäätteelle. Muilta ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen kuin kaikki muutkin mobiililompakot.

Ei vielä käytössä Suomessa, mutta ruotsalaisella kännykkäliittymällä ja pankki- tai luottokortilla järjestelmällä voi maksaa myös Suomessa.

Lisätietoa: Samsung.fi – Samsung Pay

Siirto

Siirto ei ole itsenäinen sovellus puhelimeen vaan suomalaisten pankkien yhteisyhtiö Automatian maksujärjestelmä, joka toimii pankkien omilla sovelluksilla. Siirtoa voi käyttää mobiilista Nordea Siirrosta, OP-mobiilista, Pivosta sekä S-Mobiilista. Tilisiirto toimii näiden pankkien välillä lähes reaaliaikaisesti.

Siirtoa voi käyttää myös verkkomaksuna valitsemalla maksutavaksi Siirto.

Lisätietoa: Siirto.fi

Katso myös Helsingin Sanomien juttu mobiilimaksamisesta maaliskuulta 2018.

Etsi