Hyppää sisältöön

Heivaa autosi ja lataa Whim – liikenteen mullistus alkaa Suomesta

Henkilöautot seisovat käyttämättöminä 96 prosenttia ajasta eivätkä ne mahdu tulevaisuuden kaupunkeihin. Ratkaisu ongelmaan on sovellus, joka tekee auton omistamisen tarpeettomaksi.

Koko kuljetusala julkisesta liikenteestä autotehtaisiin on samaa mieltä yhdestä asiasta: autojen yksityisomistaminen tulee vähenemään huomattavasti jo seuraavan viiden vuoden aikana. Syitä muutokseen on monia, mutta selkeimpiä ovat kaupungistuminen, palveluiden yleistyminen sekä muutos ihmisten arvomaailmassa. Nuori sukupolvi ei ole niin kiinnostunut sitoutumaan materiaan vaan vaalii omistamisen sijaan vapautta.

Tarve liikkua paikasta toiseen ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään. Tähän väliin iskee MaaS Globalin sovellus Whim, joka tarjoaa liikkumismahdollisuuksia kuukausipakettihintaan yhdistäen taksipalveluita, autovuokraamoita ja julkista liikennettä. Termi MaaS tulee sanoista Mobility as a Service.

”Meillä on selkeä tavoite tulla ennemmin auton korvaavaksi palveluksi kuin julkisen liikenteen laajennukseksi”, sanoo MaaS Globalin CTO Sami Pippuri. ”Ensimmäinen kohderyhmämme on urbaani, nuorehko, työssäkäyvä ihminen, joka ei pidä auton omistamista välttämättömänä, mutta arvostaa toisinaan julkista liikennettä miellyttävämpää tapaa liikkua.”

Palvelu lähtee liikkeelle Suomen markkinoilta, mutta suunnitelmat ovat kansainväliset. Whim avattiin Helsingin seudulla pienemmälle testikäyttäjäryhmälle viime syksynä, ja lähiviikkoina se tuodaan kaikkien saataville. Aluksi painotus on pääkaupunkiseudulla.

”Toivomme, että tästä tulee sellainen suomalaisten oma juttu ja että ihmiset lähtevät rohkeasti mukaan kokeilemaan ja kehittämään palvelua”, Pippuri sanoo.

Kysyntä kova myös kansainvälisillä markkinoilla

Hype MaaS Globalin ympärillä on ollut kunnioitettavaa. Kotimaisen median lisäksi kansainväliset laatujulkaisut Economistista Guardianiin ja New York Timesiin ovat kirjoittaneet yrityksestä myönteisesti. Ensimmäinen kansainvälinen laajeneminenkin tarjoiltiin kuin valmiiksi katettuna. Whim otetaan käyttöön Birminghamin alueella Englannissa tulevana keväänä.

”Paikallinen julkisen liikenteen järjestäjä oli koonnut alueen suurimmat liikenneoperaattorit saman pöydän ääreen. He kaipasivat jotakuta yhdistämään nämä palvelut ja ottivat meihin yhteyttä”, Pippuri sanoo. ”Tuote meillä on jo valmiiksi rakennettu sitä varten, että se viedään myös ulkomaille, ja keissi oli kaikin puolin sopiva.”

Birmingham on hyvä laajenemiskohde, sillä alueen kattava liikennepalveluiden tarjonta on teknisesti riittävän modernia, alueen väestörakenne on otollinen, ja lisäksi alueella on selkeä tahtotila uudistukseen.

Samalla kun palvelua polkaistaan kunnolla käyntiin Helsingin seudulla ja sovitetaan Birminghamin ja Englannin oloihin, MaaS Global jatkaa neuvotteluja Euroopan lisäksi myös Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Kiinnostusta riittää kaikkialla.

Kaiken takana on käyttäjäkokemus

Jotta Whimin kaltainen sovellus voi menestyä, sen käyttämisen tulee olla vaivattomampaa kuin auton omistaminen. Sen pitää tarjota koko matkustuksen kaari suunnittelusta lippuostoihin ja reittiohjeisiin, kuukausihinnoittelun tulee olla selkeästi paketoitu ja ennen kaikkea palvelun tulee olla todella helppokäyttöinen.

”Kaikilla Whimin yhteen tuomilla firmoilla on omat järjestelmät ja omia erinäisiä käyttöehtoja, ja näiden kaikkien tuominen käyttäjälle mahdollisimman yksinkertaisesti ja mahdollisimman vähillä klikkauksilla asettaa omat haasteensa”, Pippuri sanoo. ”Whim on premium-palvelu, joten käyttäjien odotukset ja tietysti myös omat tavoitteemme ovat todella korkealla.”

Palveluilla on tapana kerätä käyttäjäkohtaisesti tietoa, jotta tuote voidaan personoida mahdollisimman hyvin palvelemaan jokaista käyttäjää. Whimin kohdalla tämänlaisen tiedon keruu on ollut haastavaa, sillä käyttäjillä tuntuu olevan monta persoonallisuutta, jotka vaihtelevat viikonpäivien ja kellonaikojen mukaan.

”Asiakkailla on viikko-minä ja viikonloppu-minä sekä aamu- ja ilta-minä, joiden käytös on erilaista”, Pippuri sanoo. ”Seuraava tekninen haasteemme onkin, miten opimme ennakoimaan kunnolla käyttäjien toiveita ja tuottamaan heille proaktiivisesti hyviä kokemuksia.”

Etsi