Hyppää sisältöön

Tekoäly alkaa olla tavallinen merkintä ohjelmoijien CV:issä – huippuosaajat silti harvassa

Koneoppimiseen pohjaavat palvelut ja tuotteet ovat lyhyessä ajassa nousseet useiden yritysten tarjontaan. Samalla osaajien määrä kasvaa ja ala saa uudenlaisia näkökulmia.

Tekoälyn läpimurto näkyy jo ohjelmistoalan työntekijöiden osaamisprofiileissa sekä yritysten kasvavissa tarpeissa. Viimeisen vuoden aikana tapahtunut kehitys on pitkälti pilvipohjaisten koneoppimisrajapintojen ja -frameworkien ansiota. Nämä pilvipalvelut mahdollistavat tekoälyn hyödyntämisen myös pienemmissä yrityksissä.

Tekoälyn lisäksi tekoälykoulutukset kehittyvät vauhdilla, vaikka käytännönläheiset kurssit ovat alalla vielä melko tuore ilmiö. Esimerkiksi tekoälyn kaupallistamista johtavan Googlen koneoppimisrajapintoihin perehdyttäviä koulutuksia on järjestetty vajaa vuosi.

“Koulutukset rakennetaan nyt hyvien työkalujen ympärille ja niissä lähdetään matemaattisten teorioiden sijaan liikkeelle käytännön ongelmista”, sanoo Pohjoismaiden ainoa Google Cloud Platform -koulutusten ohjaaja Jerry Jalava. “Ruotsissa ja Norjassa koneoppimiskoulutusten arvo on huomattu Suomea paremmin, mutta Suomessakin trendi näkyy jo.”

Koneoppimisen tehoja on mahdollista käyttää myös ymmärtämättä tarkalleen, miten algoritmit konepellin alla toimivat. Jos ymmärrystä löytyy enemmän, palvelu voidaan viedä pidemmälle ottamalla käyttöön kustomoidut mallit ja algoritmit.

Monipuolinen osaaminen ja uudet näkökulmat tarpeen

Tekoälyn siirtyessä pienempienkin yritysten ulottuville alalle työllistyy ihmisiä monipuolisemmilta taustoilta. Tämä tuo lisää näkemystä ja mahdollistaa tekoälyn valjastamisen yhä useampien ongelmien ratkaisemiseen.

“On tärkeä saada mukaan yhä enemmän eri alojen osaajia, jotta ymmärrys liiketoimintamahdollisuuksista kehittyy tasapuolisesti”, Jalava sanoo. “Esimerkiksi peliteollisuudessa, media-alalla ja terveydenhuollossa koneoppimisen edut on jo huomattu, mutta monilla aloilla suuria tietomassoja ei osata hyödyntää lainkaan.”

Tekijöiden monipuolistuessa tekoälylle tullaan keksimään entistä laajempia käyttötarkoituksia. Kun tietotaito laajenee useammalle toimialalle, se myös hyödyttää ihmisiä tasapuolisemmin.

Etsi