Hyppää sisältöön

Viisi vinkkiä onnistuneeseen sovellusmarkkinointiin

Sovelluksen julkaisu kannattaa suunnitella tarkoin, jotta sana uudesta tuotteesta leviää ja mahdollisimman moni innostuu käyttämään palvelua.

Tässä Qvikin AD Liisa Stenbergin ja Woltin Elias Pietilän vinkit sovelluksen varhaisen vaiheen markkinointiviestintään.

1. Löydä varhaiset omaksujat

Testaa sovellusta pienellä ja vihkiytyneellä ryhmällä ennen laajempaa julkaisua, ja pidä yhteys testiryhmään tiiviinä. Varhaiset omaksujat ovat tekniikasta ja trendeistä kiinnostuneita some-aktiiveja, jotka ovat mielellään ensimmäisinä kokeilemassa kaikkea uutta ja antavat myös muiden kuulla siitä. Houkuttele ryhmään kohderyhmässäsi vaikutusvaltaisia henkilöitä järjestämällä yllätyksiä, juhlia, tarjouksia tai muita VIP-hauskuuksia, jotka saavat heidät innostumaan palvelusta.

2. Oikea ajoitus herättää huomion

Linkitä sovelluksesi suoraan käyttäjien arkeen reagoimalla kalenterivuoden tapahtumiin ja ajankohtaisiin keskusteluaiheisiin. Pidä mielessä myös media ja yhdistä sovelluksesi toistuviin uutistarinoihin. Pitkälle suunniteltu markkinointikalenteri on oiva apukeino tempauksien toteuttamisessa. Älä anna oikean julkaisuhetken lipua ohi!

3. Kuuntele ja palvele käyttäjiä

Varsinkin julkaisun alkuvaiheessa käyttäjien kuunteleminen ja palautteeseen vastaaminen on tärkeää. Myönteinen palaute on viisasta huomioida isosti, mutta myös negatiiviseen palautteeseen tulee reagoida nopeasti, etteivät virheelliset luulopuheet tai mielensä pahoittaneiden asiakkaiden kommentit lähde leviämään somessa. Älä kuitenkaan takerru liikaa yksittäisiin negatiivisiin palautteisiin. Kun sovellukseen tehdään muutoksia tai uudistuksia käyttäjäpalautteen perusteella, tämä on olennaista nostaa esiin – sovellusta kehitetään aktiivisesti ja käyttäjien palaute kuullaan.

4. Miellytä mediaa

Toimita medialle laadukkaita tiedotteita kuvineen. Keksi palvelustanne valmiiksi näkökulmia, joihin kiireisen toimittajan on helppo tarttua. Liitä palvelu vaikkapa laajempaan tarinaan tai ajankohtaiseen ilmiöön, mutta pidä silti tiedotteenne totuudenmukaisina ja rehellisinä. Kannattaa lähestyä erityisesti toimittajia, jotka muutenkin kirjoittavat palveluunne liittyvistä asioista. Onnistuneella viestinnällä voi saada lähes ilmaiseksi yhtä paljon näkyvyyttä kuin kalliilla mainoskampanjalla.

5. Pysy käyttäjien arjessa

Pidä huoli, että palvelunne on sekä vanhojen että uusien käyttäjien saavutettavissa ja nähtävillä etenkin silloin, kun palvelulle on eniten käyttöä. Sovellukseen liittyvät sijainnit kuten sopivat kaupat, kahvilat ja kulkureitit tai yrityksenne ja yhteistyökumppaneidenne tilat ovat hyviä paikkoja perinteiselle mainosmarkkinoinnille. Lisäksi uusi digipalvelu kannattaa mainita yrityksenne kaikessa mainonnassa ja viestinnässä. Suunnittele myös etukäteen, miten, millaisella aikataululla ja missä yhteyksissä tuot palvelua esille sosiaalisessa mediassa.

Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun kohderyhmät, markkinoinnin tavoitteet ja lanseeraus huomioidaan jo sovelluksen konseptointivaiheessa.

Etsi