Hyppää sisältöön

Laadukasta ruutuaikaa perheen pienimmille – minkälaista on tehdä sovelluksia lapsille?

Lapsille suunnatuista sovelluksista tulee helposti mieleen vauhdikkaat action-pläjäykset, pelit ja videopalvelut. Osa sovelluksista on kuitenkin myös rauhoittavia, opettavaisia ja hyödyllisiä.

Vaikka lapsille tarkoitettuja sovelluksia on monenlaisia, niillä kaikilla on myös jotain yhteistä. Osa esimerkiksi ostamiseen ja maksamiseen liittyvistä rajoitteista ja ohjeistuksista tulee suoraan sovelluskaupoilta, mutta kohderyhmä on otettava huomioon myös palvelun suunnittelussa.

Sanoma Kids Median Sannamaria Ojanperä oli mukana useissa mobiiliprojekteissa Oikotiestä Huuto.netiin ja Hintaseurantaan ennen kuin alkoi työskennellä Lasten Oman Satukirjaston, Aku Ankka Lataamon ja Aku Ankka Juniorin tuottajana. Hän onkin oivallinen henkilö kertomaan, minkälainen kohderyhmä lapset ovat mobiilipalveluille.

”Lapsi on vaativa teknologian käyttäjä ja turhautuu nopeasti, jos jokin ei toimi oletetulla tavalla – ja se on ihan oikein,” Ojanperä sanoo. ”Lapset alkavat rämpätä ruutua varsinkin, jos palvelu toimii hitaasti tai näyttää pysähtyneen. Tällaisia tilanteita olemme taklanneet käyttöliittymässä erinäisillä latausindikaattoreilla.”

Kun suunnittelee tuotetta lapsikohderyhmälle, on muistettava, että suurin osa käyttäjistä ei osaa lukea tai vasta opettelee lukemaan. Tämän takia palvelussa täytyy olla selviä kuvallisia ohjeita ja yksinkertainen käyttöliittymä.

lastenoma1

Qvikin toimitusjohtaja Lari Tuominen seuraa omien tyttöjensä toimintaa Lasten Oman Satukirjaston käyttöliittymätestissä.

Markkinointi- ja suunnittelumielessä lapsille suunnatut palvelut ovat kiinnostavia, sillä niillä on todellisuudessa kahdenlaisia käyttäjiä.

”Tuotteen täytyy miellyttää sekä vanhempia että lapsia”, Ojanperä sanoo. ”Tärkeintä tietysti on, että lapsi haluaa käyttää palvelua ja on innostunut siitä – silloin palvelu vakuuttaa myös vanhemman.”

Rauhallisia satuhetkiä ruudun äärellä

Lasten Omassa Satukirjastossa on digitaalisessa muodossa miltei 400 satukirjaa useilta eri kustantajilta.

”Ääneen luetut kirjat ovat palvelussa kaikkein suosituimpia”, Ojanperä sanoo. ”Tehdessämme käyttäjätutkimusta tarharyhmässä ohjaajat olivat hämmästyneitä, miten rauhallisia lapset olivat kuunnellessaan palvelusta satuja.”

Palvelu on jatkoa yli 50-vuotiselle Lasten Oman Kirjakerhon perinteelle, ja läpi Lasten Oman Kirjakerhon ja Lasten Oman Satukirjaston historian tarkoitus on ollut tuoda hyvää satukirjallisuutta lasten ulottuville.

lastenoma_screen2

”Lapsille lukeminen on tärkeää, ja tärkeää on myös, että aikuinen lukee lapselle. Joskus kuitenkin, jos aikuisella ei ole aikaa lukea tai jos lapsi haluaa kuulla lempisatunsa sadannen kerran uudestaan, tulee valmiiksi luetuille saduille käyttöä”, Ojanperä sanoo.

Palvelun palaute on ollut erittäin positiivista ja siitä pitävät niin lapset kuin vanhemmat, mutta käyttäjiä voisi olla enemmänkin. Hallittu, mainokseton, lapsille tarkoin rakennettu ja turvallinen palvelu on kuitenkin löytänyt tiensä laajan käyttäjäjoukon sydämiin ja kasvupotentiaali on suuri.

Tutustu palveluun täällä. Joka viikko vaihtuva viikon kirja on ilmainen kaikille.

Etsi