Hyppää sisältöön

Progressive Web Appit haastavat jo mobiilisovellukset

Sovellusten tavoin toimivat verkkosivut nostavat suosiotaan ja kilpailevat sulavuudessan jo natiivisovellusten kanssa. Muutaman vuoden aikana PWA:iden käyttö on yleistynyt ja nyt odotettavissa on läpimurto.

Mobiilipalveluissa natiivisovellus on perinteisesti ollut hyvien käyttökokemusten ja jouhevien palveluiden ykkönen, mutta Progressive Web App alkaa olla kova haastaja. Googlen kehittämät progressiiviset verkkosovellukset näyttävät ja tuntuvat pitkälti natiivisovelluksilta: Ne mahdollistavat offline-tuen ja push-viestien lähettämisen sekä näkyvät haluttaessa laitteen sovelluslistauksissa natiivisovellusten tapaan.

“Digipalveluissa ajatellaan usein, että verkkosivu on suunnattu satunnaisemmille vieraille ja sovellus sitoutuneemmille vakioasiakkaille,” sanoo Qvikin pääsuunnittelija Matias Pietilä. “PWA:illa pystytään pikkuhiljaa tarjoamaan molemmille käyttäjäryhmille sama yhtä hyvin toimiva palvelu, mikä myös helpottaa ylläpitoa.”

Ei tule yllätyksenä, että perinteisille mobiilisovelluksille alkaa nousta selkeitä vaihtoehtoja. Tilastot eivät juuri ole olleet sovellusten puolella, ja jo monivaiheinen käyttöönotto hakuineen ja latauksineen karistaa potentiaalisia asiakkaita. Jos sovellus ylipäätään ladataan, vain harva avaa sen useammin kuin kerran.

Monissa tilanteissa PWA voisi siis palvella asiakasta paremmin, mutta ei kaikissa. Jatkuvassa käytössä olevia, in-app-maksamista ja kirjautumista vaativia palveluita on edelleen helpompi tarjota natiivisovelluksissa. PWA:t eivät myöskään toistaiseksi pääse käsiksi käyttäjän osoitekirjaan eivätkä kykene hyödyntämään sensoreita, kuten Bluetoothia ja NFC:tä. Lisäksi PWA:t eivät vielä toimi kaikilta osin Applen laitteilla.

Apple heittelee kapuloita rattaisiin, mutta tuskin enää kauaa

Apple ei ole päivittänyt käyttöjärjestelmäänsä yhteensopivaksi PWA:iden kanssa, joten PWA:t toimivat iOS-laitteilla vain osittain. Safari ei tue PWA:iden kaikkia toiminnallisuuksia, kuten palveluille olennaisia service workereita, mikä vaikeuttaa luotettavan offline-toimivuuden toteutusta. Myös push-viestit vaativat iOS:llä natiivisovelluksen.

Kotinäkymään tallennettavat kuvakkeet ja koko ruudulla pyörivät web-sovellukset ovat yksi PWA:iden vahvuuksista, ja tätä myös iOS on tukenut aikojen alusta saakka. Toiminto on vain jäänyt App Store -myrskyn jalkoihin eikä sitä ole kehitetty vuosikausiin.

“Palvelu voi toimia sulavasti iOS:lla Safarin modernissa selainnäkymässä, mutta tällöin toistuva käyttö on hankalaa”, Pietilä sanoo. ”Jos taas palvelun tallentaa kuvakkeeksi kotinäkymään, iOS avaa sen käyttäen vanhaa, suorituskyvyltään huonompaa UIWebView-selainnäkymää, jolloin käyttäjäkokemus kärsii.”

Syitä Applen käytökseen ei tarvitse hakea kaukaa. Mikäli PWA:t lyövät kunnolla läpi, App Storen tuotoista voi hävitä miljardeja. Ylpeyskin voi olla syynä, sillä vaikka juuri Apple oli ennen App Storen julkaisua web-sovellusten edelläkävijä, PWA:t tulevat kilpailijalta.

On kuitenkin hyvin todennäköistä, että PWA:iden vastustaminen ei jatku kauaa. Applella ei ole varaa siihen, että modernien verkkosivustojen käyttäjäkokemus jää iOS-laitteilla jälkeen Androidista.

Esimerkkejä käytännön toteutuksista

Twitter muutti mobiiliversionsa PWA-pohjaiseksi viime helmikuussa.

Flipboardin mobiiliversio on PWA-pohjainen.

Kokoelma kiinnostavia PWA-palveluita.

AliExpress kasvatti konversiota 104% PWA:n avulla.

Etsi