Hyppää sisältöön

Muutama suuri toimija johtaa modernien pilvipalveluiden kehitystä – nyt on aika laittaa data kuntoon ja hypätä kelkkaan

Modernien pilvipalveluiden kehitys koskee kaikkia toimialoja. Ne, jotka hyödyntävät uusia työkaluja parhaiten, rakentavat myös parhaat palvelut ja ovat etulyöntiasemassa kilpailijoihinsa nähden.

Suurten palveluntarjoajien etumatka modernien pilvipalveluiden kehityksessä on jo niin suuri, ettei niiden tuotteiden kanssa ole järkevää kilpailla. Kehityksen avainasemassa ovat julkiset pilvipalvelut, kuten Google Cloud Platform ja AWS, joilla on varaa investoida palveluiden kehittämiseen.

Pilveen kaadetaankin rahaa nyt huolella. Viimeisen kolmen vuoden aikana esimerkiksi Google on käyttänyt 30 miljardia dollaria pilvipalveluiden kehittämiseen, ja viime vuonna pilvi-infraan sijoitettiin jopa tuplasti edellisvuotta enemmän. Myös kiinalainen Alibaba Cloud aikoo lähivuosina sijoittaa pilvipalveluihinsa 15 miljardia dollaria.

Digitaalisen liiketoiminnan vaatimukset pilvipalveluiden kyvykkyyksille ovat nousseet niin, että tarjoamalla pelkkää kapasiteettia ei enää pärjää. Digipalvelut rakennetaan entistä enemmän valmiiden palikoiden päälle ja nyt pilvipalveluissa on enemmänkin kysymys on siitä, minkä pilvipalveluntarjoajan kyvykkyydet tukevat organisaation liiketoimintaa kaikkein parhaiten ja kenellä on kehittäjille parhaat työkalut.

Suuret pilvipalvelutarjoajat ovat jossain määrin erikoistuneet tiettyihin toimialoihin. Googlen datakyvykkyydet on alunperin rakennettu tukemaan Googlen omaa kuluttajaliiketoimintaa, ja nykyään palveluita voi hyödyntää niin B2B- kuin B2C-puolella. Palveluita voi käyttää useisiin liiketoimintaa edistäviin tarkoituksiin, kuten datan helppoon prosessointiin, datan ymmärryksen lisäämisen sekä koneoppimiseen. Esimerkiksi verkkokauppa voi hyödyntää valmiita palasia selvitäkseen black fridayn tyyppisistä kampanjapäivistä kaatumatta, murehtimatta palvelun skaalautumiskyvystä ja seuraten samalla reaaliaikaisesti myyntilukuja.

Julkisista pilvipalveluista maksetaan käytön mukaan, mikä tekee alkusijoituksesta pienemmän ja siirtää kuluja investoinneista liiketoiminnan operatiivisiin kuluihin. Tämä helpottaa uusien toimintojen kokeilua ja pienentää tekniseen infrastuktuuriin liittyviä kustannuksellisia riskejä.

Innovaatioita voi hyödyntää vasta, kun data on kunnossa

Modernien pilvipalveluiden innovaatioiden hyödyntämiseen ei ole oikoteitä: ilman oikeanlaista dataa hyötyjä ei kannata odottaa. Tämä ei tarkoita, etteikö vasta-alkava yritys voisi ottaa käyttöön julkisia pilvipalveluita heti kehityksen alkuvaiheessa. Eikä tämä tarkoita, ettei suurempi yritys voisi hyödyntää julkisia pilvipalveluita jo siinä vaiheessa, kun se alkaa järjestellä dataansa järkevämpään muotoon. Ainoa keino päästä käsiksi modernien pilvipalveluiden innovaatioihin on kuitenkin järjestää data oikeanlaiseen malliin.

Jos mietit, millä mallilla yrityksesi data-asiat ovat, kannattaa tutustua Tuukan datamaturiteettimalliin ja lukea artikkeli Find out what your data maturity level is.

Valtaosalla suomalaisista yrityksistä on merkittävästi parantamisen varaa datankyvykkyyksissään. Vaikka dataa jo kerättäisiin, on eri kysymys, johdetaanko liiketoimintaa datan kautta.

Big datasta on puhuttu jo vuosia ja tämän sekä analytiikan tärkeys periaatteessa ymmärretään, mutta useiden yritysten datamaturiteettitaso jää vielä alhaiseksi. Nostaakseen datamaturiteettitasoaan yritysten tulisikin miettiä, mistä kaikkialta dataa kerätään ja mistä sitä tulisi kerätä, johdetaanko digitaalisten palveluiden kehitystä datan kautta ja onko yrityksellä olemassa systemaattinen tapa datamaturiteetin kasvamista.

Palveluiden suunnittelu on parhaimmillaan datavetoista. Esimerkiksi suomalaiset peliyhtiöt kuten Supercell ja Rovio ovat todella hyviä tässä – ne ovat onnistuneet optimoimaan ostamisen ja asiakaskokemuksen datan avulla.

Hyvin kerätystä ja ylläpidetystä datasta on mahdollista löytää uusia suuntia liiketoiminnalle sekä tehokkaampia tapoja ylläpitää toimintaa. Datan kerääminen ei vielä ratkaise mitään – vasta se, että prosessoit ja johdat toimintaa datan kautta, vie liiketoimintaa eteenpäin.

Etsi