Hyppää sisältöön

Hyvästi geneerinen spämmi! Ilmoitukset ovat parempia kuin koskaan.

Ilmoitukset ovat mainio tapa sitouttaa käyttäjä ja muistutella sovelluksen olemassaolosta. Ennen kaikkea niiden tehtävä on kuitenkin tehdä sovelluksesta käyttäjälle hyödyllisempi.

Vielä muutama vuosi sitten kirjoitimme, että hieman yli puolet käyttäjistä piti ilmoituksia turhina ja ärsyttävinä. Virheistä on selvästi opittu, sillä Localyticsin tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 52 % vastaajista pitää ilmoituksia nyt parempina.

Harvat sovelluskehittäjät sortuvat enää geneeristen mainosilmoitusten lähettämiseen koko käyttäjäkunnalle. Sen sijaan käyttäjät saavat enemmän juuri heille personoituja ilmoituksia. Vuonna 2017 lähetetyistä ilmoituksista valtaosa oli jo käyttäjäkohtaisesti räätälöityjä. Osuvampien ilmoitusten ansiosta käyttäjät eivät enää niin herkästi evää ilmoituslupaa tai pahimmassa tapauksessa poista koko sovellusta.

Ilmoituksia saavat käyttäjät ovat siis tyytyväisempiä, mutta niistä kieltäytyvien määrä ei ole muutamassa vuodessa juurikaan muuttunut – edelleen miltei puolet kokee pärjäävänsä hyvin ilmankin. Surulliset luvut ovat ajaneet Applen ja Googlen parantamaan käyttöjärjestelmätasolla tapahtuvaa ilmoitusten hallintaa. Syitä ilmoitushaluttomuuteen voi löytää huonosta käyttökokemuksesta: ilmoituksia tulee ehkä liikaa tai väärään aikaan, niiden hallinta on hankalaa tai niiden tuomia hyötyjä ei kerrota tarpeeksi selkeästi.

Tässä koottuna muutama vinkki ilmoitusten suunnitteluun ja parantamiseen.

Käyttäjäpalaute ja analytiikka – tarvitseeko näitä edes mainita?

Toimivien ilmoitusten suunnittelu on aina käyttäjälähtöistä. Lähde liikkeelle pienestä määrästä ilmoituksia, kerää palautetta ja seuraa käyttäjien suhtautumista analytiikan kautta. Älä unohda ilmoituksista kieltäytyviä: on tärkeää oppia ymmärtämään ja palvelemaan myös heitä.

Anna käyttäjälle hyvä syy tilata ilmoituksia

Ilmoituksille on helppo sanoa ei. Kerro siis selkeästi käyttäjälle, mitä hyötyjä tämä saa ilmoitusten tilaamisesta. Myös sillä on väliä, milloin kysyt lupaa ilmoitusten lähettämiseen – noudata siis hyväksi todettuja ohjeita, kun suunnittelet käyttöönottoa.

 

Tallink Siljan sovelluksessa ilmoitusten hyödyt esitetään käyttäjälle selkeästi ja oikeassa kontekstissa. Käyttöjärjestelmän oma lupakysely näytetään vasta, kun käyttäjä on jo osoittanut kiinnostuksensa.

Jos et vielä personoi ilmoituksia, nyt on korkea aika

Sido ilmoitukset osaksi koko käyttökokemusta ja hyödynnä käyttäjästä oppimiasi asioita, kuten henkilökohtaisia tietoja ja mieltymyksiä. Erityisen arvokkaina käyttäjät kokevat omaan fyysiseen sijaintiinsa perustuvat ilmoitukset eli harkitse myös paikkatiedon käyttämistä.

 

Yle Uutisvahti lähettää ilmoituksia käyttäjän sijainnin perusteella.

Tee ilmoitusten hallinnasta helppoa ja läpinäkyvää

Huomioit erilaiset käyttäjät parhaiten tarjoamalla vaihtoehtoja. Vaikka ilmoitukset eivät olisikaan sovelluksesi pääominaisuus, et silti halua joutua tilanteeseen, jossa käyttäjä joutuu valitsemaan joko kaiken tai ei mitään. Pidä huoli, että ilmoituksia on aina helppo muuttaa: älä piilota ilmoitusasetuksia siinä toivossa, ettei kukaan silloin laittaisi niitä pois päältä.

 

Yle Uutisvahdissa käyttäjä voi valita, mistä saa ilmoituksia.

Kuvitus: Aija Malmioja

Etsi