Hyppää sisältöön

Esittelyssä Googlen koneoppimisalusta

Tässä kirjoituksessa käsittelen Google Cloud Machine Learning Platformin tarjontaa ja annan käytännön esimerkkejä siitä, mitä rajapinnoilla ja koneoppimisella voi tehdä.

Koneoppiminen on tämän hetken yleisimmin käytössä oleva tekoälyn muoto, johon yleensä viitataan puhuttaessa tekoälystä. Jo useat teknologiayritykset tarjoavat nimenomaan koneoppimiseen pohjaavia palveluita, joiden kautta tekoälyjä pääsee käyttämään ilman suuria ja raskaita investointeja.

Googlen viime syksynä avaama koneoppimisalusta on osa yhtiön Managed Platform as a Service (MPaaS) -strategiaa, jossa Google tarjoaa tähän asti omassa käytössä olleita hallittuja alustojaan myös ulkopuolisille toimijoille. Google Cloud ML Platform on oppimisvaiheessa tehokas ja se tuottaa kilpailijoihinsa verrattuna tarkkoja tuloksia.

Googlen koneoppimisalusta on karkeasti jaettavissa kahteen osaan: Google Machine Learning (beta):aan ja koneoppirajapintoihin. Rajapintoja voi käyttää kaikki ohjemointitaitoiset, mutta Google Cloud ML on vaativampi. Se mahdollistaa koneoppimisen laajan hyödyntämisen joko omilla tai valmiiksi opetetuilla malleilla, mutta sitä käytettäessä tulee ymmärtää myös koneoppimisen teoriaa.

Rajapintoja yhdistämällä kiinnostavia tuloksia

Google Cloud ML Platformin rajapinnat mahdollistavat koneoppimisen hyödyntämisen monissa projekteissa eivätkä ne vaadi kummempaa erityisosaamista. Rajapintoja voi käyttää yksittäin, mutta yhdistelemällä niistä saa irti enemmän. Esimerkiksi Google Cloud Speech API:n ja Google Cloud Translate API:n yhdistelmällä voi tuottaa reaaliaikaisia tekstityksiä.

Rajapintojen yhdistelmää käytettiin esimerkiksi projektissa, jossa Yle Areenan sisältö tehtiin paremmin löydettäväksi ja käytettäväksi.

Tässä lyhyt esittely kaikista tämänhetkisistä Google Cloud ML Platformin tarjoamista rajapinnoista sekä muutama käyttötarkoitus.

Google Cloud Translate API

Tällä hetkellä Googlen käännösrajapinnassa on tuettuna yli 100 kieltä ja tarjonta kasvaa kaiken aikaa. Translate API mahdollistaa nopeat ja tarkat käännökset kielten välillä. Rajapinnan premium-versio tuottaa käännöksiä myös muun muassa videoiden suoratoistoon.

Käyttötapaukset: käännöstyöt, lokalisaatiot, tekstitykset.

Google Cloud Speech API

Googlen puheentunnistusrajapinnan avulla audioraidat saa helposti käännettyä tekstiksi. Rajapinnan avulla voi litteroida puhetta sekä reaaliaikaisesti että tallenteista.

Käyttötapaukset: Puheen muuttaminen tekstiksi. Yhdistämällä Cloud Translate API:n kanssa voit suorittaa puheesta käännöksen.

Google Cloud Natural Language API

Tekstianaalyysi haravoi tekstiaineistosta henkilöt, paikat, tapahtumat ja yksittäiset sanat. Rajapinnan kautta voidaan myös tulkita tekstin tyyli ja kirjoittajan tunnetila, eli onko kyseessä negatiivinen vai positiivinen kirjoitus.

Käyttötapaukset: Asiakaspalautteen analysointi, tekstiaineiston luokittelu. Yhdistämällä Translate ja Speech API:n avulla voit tulkita asiakaspalautetta monilla eri kielillä.

Google Cloud Vision API

Tekoälyn voi valjastaa käymään läpi laajoja kuva-aineistoja. Kaiken aikaa kehittyvän Vision-rajapinnan avulla kuvat saa helposti kategorisoitua. Kuvista saa myös eroteltua kasvot, esineet sekä mahdolliset tekstit.

Käyttötapaukset: Video- ja kuva-arkistojen järjestely. Yhdistettynä Natural Language API:n kanssa voit tehdä esimerkiksi videovalvonnan, joka pystyy ymmärtämään kohteiden käytöksen laadun.

Google Cloud Jobs API (closed alpha)

Jobs API on nyt alpha-testauksessa ja avautuu kehityskäyttöön kuluvan kevään aikana. Se toteuttaa muihin rajapintoihin verrattuna varsin spesifin tehtävän. Jobs API osaa yhdistää työn ja työntekijän ottaen huomioon etäisyyden työpaikalle, työntekijän kokemuksen ja aikaisemman työhistorian. Jatkossa näemme varmasti enemmän vastaavia, dedikoituja rajapintoja.

Jos aihe kiinnosti ja tekoälyt kiinnostavat, tilaa tästä AI-uutiskirje ,kuratoimme uutiskirjeeseen parhaat tekoälyjutut kotimaasta ja maailmalta.

Etsi