Skip to content
7 December 2017

“Cloud edustaa megaluokan laskentatehoa ja innovaatioita”

Qvikin tekemät mobiilipalvelut ovat pyörineet pilviarkkitehtuurin päällä jo vuosia, mutta tämän lisäksi olemme tehneet asiakkaillemme kiinnostavia projekteja hyödyntäen Google Cloud Platformin datakyvykkyyksiä. Olemme muun muassa jäsennelleet GCP:n avulla Yle Areenan sisällön hakukoneille helpommin löytyvään muotoon sekä rakentaneet HUS:ille potilasvirtaa ennakoivan pilotin.

“Kysynnän ja projektien kasvaessa tarvitsimme tiimiimme henkilön vastaamaan Qvikin pilviliiketoiminnan kehityksestä, ja on mahtavaa, että saimme Jarin mukaan remmiin”, sanoo Qvikin toimitusjohtaja ja perustaja Lari Tuominen.

Pitkän uran Fujitsulla tehnyt Jari Lindholm vastasi aiemmassa työssään muun muassa yrityksen globaalista operatiivisesta toiminnasta ja sen kasvattamisessa pohjoismaissa. Siirtyminen mobiiliin erikoistuneen firman pilviliiketoiminnan vetäjäksi kiinnosti monesta syystä.

“Minulle cloud edustaa mahdollisuutta ostaa megaluokan laskentatehoa ja uusimpia innovaatioita sekuntihinnalla, tarvitsematta investoida itse laitteisiin”, Lindholm sanoo. “Pilviliiketoiminnassa kiehtoo myös ketteryys – uusia asioita päästään viemään ideasta tuotantoon nopealla aikataululla ja pienemmällä budjetilla.”

Pilviliiketoiminta ymmärretään helposti liian suppeaksi

Yksi Lindholmin tavoitteista on murtaa pilviliiketoimintaan liittyvä väärinkäsitys: toimintaan liittyy paljon muutakin kuin tallennustilan kauppaus. Olennaisempaa on, mihin muuhun pilveä voi käyttää ja minkälaisia palveluita pilvipalveluiden päälle voi rakentaa.

“Pilvien ansiosta kehittäjät ja analyytikot pystyvät keskittymään uusien sovellusten kehittämiseen eikä siihen, missä tai miten koneet ja sovellukset teknisesti pyörivät”, Lindholm sanoo.

Eri tarjoajien pilvipalvelualustoja voi pyörittää myös rinnakkain ja valita kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivimman toiminnon. Palvelut integroituvat keskenään hyvin ja toimintojen vertailu on helppoa.

“Jos vertailee nimekkäimpiä pilvialustoja, niistä löytyy samankaltaisia tuotteita eri käyttötarkoituksiin ja tämä voi aiheuttaa valinnanvaikeutta. Esimerkiksi kapasiteetin kustannustehokkaassa skaalautuvuudessa tai data-analytiikassa ja datan murskauksessa Googlen GCP voi olla ylivoimainen, mutta yrityksen kaikki pilvitarpeet parhaiten kattava lopputulos löytyy yleensä vain kokeilemalla ja yhdistelemällä eri tarjoajien palveluita.”

Suomen näkökulmasta Googlen Haminan datakeskuksen aukeaminen on merkittävä etu GCP:n osalta, kun data voidaan tarvittaessa säilyttää Suomen rajojen sisäpuolella.

Written by

Mirva Uotila

Started listening to horrible pop country music and can't shut up about it. Was briefly a nature journalist before becoming Qvik's marketing monkey.

Language