Hyppää sisältöön

Business model canvas suomeksi auttaa alkuun liiketoimintasuunnittelussa

Business model canvas eli liiketoimintamallinnuspohja soveltuu parhaiten liiketoiminnan nopean kokonaiskuvan hahmotteluun tilanteissa, joissa liiketoimintaidea ei ole vielä olemassa tai liiketoiminnan luonne ei ole kaikille uudessa projektissa työskenteleville selvä. Lataa suomenkielinen pohjamme suunnittelua varten.

Lataa tältä sivulta:

  1. BMC suomeksi PDF
  2. New business exploration canvas PDF
  3. Value proposition design canvas suomeksi PDF

Business model canvas tai liiketoimintamallinnuspohja on sveitsiläisen Strategyzer yrityksen tuotantoa. Alex Osterwalderin ja Yves Pigneurin vuonna 2010 julkaisemassa kirjassa Business Model Generation esitelty työkalu. Työkalu on julkaistu alun perin joustavalla Creative Commons -lisenssilla, minkä ansiosta se on tullut tunnetuksi ja siitä on tehty useita eri variaatioita.

Käänsin itse työkalun suomeksi Juha Tuulaniemen innoittamana vuonna 2015. Tuulaniemi oli tehnyt Palvelumuotoilu -kirjaansa varten työkalusta variaation, josta halusin tehdä vielä saavutettavamman. Nimellä SC5 Business Model Canvas (https://sc5.io/posts/business-model-canvas-suomeksi/) ilmestynyt sähköinen työkalu alkuperäisellä lisenssillä oli vuosia edellisen verkkosivuilta saatavissa vapaasti ja sitä ladattiin vuosien varrella kymmeniä tuhansia kertoja. Yrityksen fuusioituessa käännös hävisi kuitenkin verkosta pysyvästi. Näin tuli aika uudelleen julkaisun, joka tulee tässä:



Lataa A3 kokoinen BMC suomeksi PDF tästä

Business Model Canvasista, tai BMC:sta, on sittemmin julkaistu monia erilaisia variaatioita. Näistä tunnetuimpia on Ash Mauryan Lean Canvas, mutta tiedän aihetta varioidun moniin muihinkin suuntiin.

Omien kokemusteni perusteella BMC soveltuu parhaiten liiketoiminnan nopean kokonaiskuvan hahmotteluun tilanteissa, joissa liiketoimintaidea ei ole vielä olemassa tai näkemys olemassa olevan liiketoiminnan luonteesta ei ole kaikille uudessa projektissa työskenteleville selvä. Lean Canvas on osittain luotu startup-maailman tarpeisiin, sillä alkuperäinen BMC korostaa voimakkaasti tekijöitä, jotka eivät ole pienyrityksille keskeisiä, ja toisaalta jättää kilpailun ja ansaintamallin tasapainon vähemmälle huomiolle.

Olen myös tehnyt BMC:sta variaation New Business Exploration Canvas, jossa tutkitaan nimenomaan uusien avauksien potentiaalia. Toisin kuin alkuperäisessä mallissa, joka noudattaa intuitiivisesti kummallista Porterin arvoketjun logiikkaa siirtyessään vasemmasta reunasta oikeaan, on oma liiketoimintapohjani tehty täytettävästi asiakaskeskeisesti vasemmalta oikeaan reunaan. Se on ensisijaisesti ideointi ja toissijaisesti mallinnustyökalu. Tässä se on:

Lataa New Business Exploration Canvas PDF tästä

BMC ei ole ainoa Strategyzer canvas-työkalu. Alkuperäiseen kirjaan liittyi jo laajempi toimintaympäristökartta ja Business model generation -kirjan jälkeen Osterwalder julkaisu kirjan nimeltä Value Proposition Design, johon liittyi tukku uusia työkaluja. Näiden keskeinen ero oli kuitenkin se, että uusi Value Proposition Canvas oli tekijänoikeuksiltaan rajattu, toisin kuin alkuperäinen työkalu. Tästä on sitten kehkeytynyt riitaa, kun mm. amerikkalainen Peter J. Thomson on julkaissut oman Value proposition canvas templatensa. Oikeustoimilta on (ilmeisesti) säästytty, mutta olen itsekin todistanut miesten nahistelua asiasta Twitterissä vielä vuosia julkaisujen jälkeen.

En antanut tämän häiritä, kun päätin tehdä myös arvolupauksen suunnittelusta viime vuonna suomenkielisen version, jossa tutut elementit ovat mielestäni selkeämmässä järjestyksessä. Viimeisin päivitys  arvolupauskanvaksesta (suomenkielinen Value proposition design canvas) löytyy täältä:

Arvolupauskanvas Qvik PDF

Arvolupaus kanvas Suomeksi

Arvolupauskanvas suomen kielellä

Pidempi tarina löytyy täältä: https://medium.com/value-stream-design/value-proposition-canvas-suomeksi-f102e6c61873 .

Ei kun mukavia hetkiä liiketoimintasuunnitelmien parissa!

Etsi