Hyppää sisältöön

Bluetoothin käyttö maksutilanteessa ei ole NFC-teknologiaan perustuvia mobiilimaksujärjestelmiä toimivampi

Tällä hetkellä mobiilimaksun voi suorittaa kaupan kassalla kahdella eri teknologialla: NFC:llä tai bluetoothilla. Kilpailu on tervetullutta, mutta bluetoothia ei ole syytä nostaa jalustalle.

Mobile Payn hyväksyminen maksuvaihtoehdoksi S-kaupoissa on kiinnostava lisä maksutapojen ja -järjestelmien kilpailussa. Kehitys on tervetullutta, mutta puhelinvalmistajien omissa maksuominaisuuksissa ja sovellusten tarjoamissa maksutavoissa on käytön kannalta yksi merkittävä ero: Puhelinvalmistajien omat NFC-pohjaiset maksuominaisuudet ovat käyttömukavuudeltaan parempia, sillä ne avautuvat maksutilanteessa aina automaattisesti.

Helsingin Sanomat ja Yle uutisoivat S-ryhmän linjauksesta hieman eri sävyyn. Helsingin Sanomat kirjoitti Mobile Payssä hyödynnettävän bluetooth-teknologian olevan NFC:tä toimivampi vaihtoehto, kun Ylen jutussa otettiin huomioon myös maksamisen käyttökokemus.

Android-puhelimessa kaikki NFC-teknologiaan perustuvat maksutapahtumat käynnistyvät automaattisesti. Apple ei sen sijaan ole sallinut ulkopuolisten pääsyä puhelinten NFC-siruun, joten iOS-puhelimissa maksutapahtuma käynnistyy itsestään vain Apple Payllä. Bluetooth-teknologiaan perustuvat maksutapahtumat täytyy käynnistää puhelimella joka kerta erikseen avaamalla maksusovellus.

Kuten Qvikin suunnittelujohtaja Matias Pietilä kommentoi Ylen jutussa, mobiilimaksamisesta ei saada bluetoothilla yhtä mutkatonta.

Bluetoothin käyttäminen maksutilanteessa NFC-teknologian sijaan vaatii myös kaupoilta erillistä panostusta kassalaitteisiin. Vaikka S-ryhmä asentaakin tämän ominaisuuden, valtakunnalliseen käyttömahdollisuuteen on vielä matkaa. Samaan aikaan NFC toimii jo lähes kaikkialla.

Paras palvelu ei aina voita

Voi hyvin olla, että bluetooth-pohjaisen Mobile Payn pääsy S-kauppojen maksupäätteisiin on menestys – Kiinassakin WeChatiilla maksetaan skannaamalla QR-koodeja. Se on kankeaa, mutta toimii joka paikassa samalla tavalla ja on siksi lyönyt läpi.

“Kätevin tapa ei aina voita, mutta on hassua väittää kätevämmäksi sellaista, joka ei sitä ole”,  Pietilä linjaa bluetoothin ja NFC:n eroja. Mobile Paylla puhelin täytyy kaivaa taskusta samaan tapaan kuin NFC:tä käyttävissä sovelluksissa – sen lisäksi, että maksutapahtuma pitää käynnistää sovelluksesta. Tämä tekee lähimaksamisesta kömpelömpää.

Kuten Pietilä kommentoi aiheesta Ilta-Sanomille, mikäli muualla maailmassa mobiilimaksutavat vakiintuvat NFC:ksi Suomen hyödyntäessä bluetoothia, tämä voi myös johtaa tilanteeseen, jossa suomalaisten käyttämät maksuratkaisut eivät toimi ulkomaille mentäessä.

Etsi