Hyppää sisältöön

Apple Pay tulee myllertämään Suomen mobiilimaksumarkkinan – tätä se merkitsee käytännössä

Suomen mobiilimaksurintamallla tapahtuu nyt paljon, ja kuluvan vuoden aikana on tulossa vielä ainakin yksi suuri mullistus – Apple Pay. Suoraan iPhonessa toimivasta maksujärjestelmästä tulee kova kilpailija pohjoismaisten pankkien MobilePaylle, Nordea Paylle, Siirrolle ja Pivolle.

Sujuva mobiilimaksaminen on Suomessa edelleen harvinainen näky, mutta sitä kohti ollaan menossa. Apple Pay tuo muutaman kuukauden sisään lähimaksamisen ja wallet-toiminnot mahdolliseksi kaikille iPhone-käyttäjille, ja oletettavasti palvelu tullaan ottamaan vastaan hyvin myös meillä.

“Vaikka muilla mobiiliin keskittyvillä maksuliikenneyhtiöillä voi olla omat mielipiteensä tästä, Apple Pay tulee tekemään mobiilimaksamista teknisesti helpompaa muutenkin kuin lähimaksamisessa”, sanoo Qvikin head of design Matias Pietilä. “Kohta myös sovellusten sisäisissä ostoissa voi käyttää Apple ja Android Pay -maksuratkaisuja, eikä tähän tarvitse enää muita välikäsiä.”

Apple Payn tuloon valmistautuu Suomessa puoli tusinaa maksuliikenneyhtiötä, eikä liene sattumaa, että näistä käydään nyt kauppaa isolla rahalla. Esimerkiksi Sampo on juuri mukana ostotarjouksessa, jossa Netsistä tarjotaan 4,5 miljardia euroa, ja OP Ryhmään kuuluva Checkout Finland osti Solinorin Payment Highway -toiminnan.

“Me olemme vuosien varrella työskennelleet lähes kaikkien mobiilimaksumenetelmien kanssa mitä on ollut tarjolla, ja haluamme tarjota asiakkaille osaamista myös Apple Payssä, kunhan se rantautuu“, Pietilä sanoo.

Väkilukuun nähden Pohjoismaat eivät ole järin kiinnostava aluevaltaus. Ennen Suomea, Ruotsia ja Tanskaa Apple Pay on käytössä vain reilussa kymmenessä valtiossa, joiden väkiluku Irlantia ja Sveitsiä lukuunottamatta huitelee useista kymmenistä miljoonista satoihin miljooniin.

Pohjoismaat kiinnostavatkin muista syistä.

Täällä maksamiseen liittyvä tekninen infrastruktuuri, kuten lähimaksaminen, on erittäin hyvissä kantimissa. Esimerkiksi sähköiset finanssipalvelut, asiakkaan tunnistaminen ja verkkolaskutus toimivat hyvin, eikä sähköinen identiteetti ole kuluttajille vieras asia. Digipalveluita käytetään Pohjoismaissa paljon, mutta maksamisen ja ostamisen kokemuksessa meillä on vielä kehitettävää – niin laadussa kuin volyymissä. Mobiili on kuitenkin lyönyt meilläpäin hyvin läpi, ja kuluttaminen siirtyy entistä enemmän digikanaviin.

Wallet on suomeksi puhelin – ainakin kohta

Mobiilimaksamisesta on puhuttu yli 15 vuotta, mutta nyt alkaa oikeasti tapahtua. Paytrailin tekemän selvityksen mukaan jo 40 prosenttia suomalaisista tekee ostoksia mobiililla tai tabletilla ja näistä 65 prosenttia nimenomaan sovelluksien kautta. Verkko-ostoksissa ja sovelluskaupoissa puhelin mielletään jo maksuvälineeksi, joten lähimaksamisen helpottuessa loikka muiden wallet-palveluiden käyttöön ei teoriassa ole suuri.

Tunnetuimpia mobiilimaksupalveluita Suomessa ovat MobilePay, Pivo ja Mobiilimaksu, mutta käyttäjämääristä näkee, että tilaa uusille palveluille on vielä. Apple Pay ei selvityksen mukaan ollut suomalaisten keskuudessa vielä tuttu – vasta alle viidesosa tiesi sen olemassaolosta.

Suomalaisten tietämys ja käyttömäärät mobiilimaksupalveluista. Kuvakaappaus Paytrailin selvityksestä.

Odotukset Apple Payn suosiota kohtaan ovat silti kovat. Näiden tilastojen valossa tulee kuitenkin olemaan kiinnostavaa seurata, kuinka palvelu jalkautuu muiden maksupalvelutarjoajien joukkoon ja ottavatko useammat suomalaiset sen myötä mobiililompakon käyttöönsä.

Mobiilimaksurintamalla lähiaikojen mullistukset eivät jää vain Apple Payhin, sillä tammikuusta 2018 alkaen pakkaa tulee sekoittamaan myös maksupalveludirektiivi PSD2. Tämä velvoittaa pankit avaamaan asiakkaiden tilit kolmansien osapuolien käyttöön, jos asiakas antaa tälle suostumuksensa. Aiemmin tilit ovat olleet vain pankkien tarkasteltavissa, mutta nyt myös kolmansien osapuolien palveluille annetaan mahdollisuus tutkia asiakkaiden tilejä ja veloittaa niiltä ilman välikäsiä. Heti Apple Payn jälkeen odotettavissa on siis toinenkin isku, johon Suomen mobiilimaksukentän on valmistauduttava samanaikaisesti.

Etsi