Hyppää sisältöön

Apple Pay toiminut Suomessa pian vuoden – missä Google Pay viipyy?

Puhelinta voi käyttää kassalla maksuvälineenä joko Apple Payllä tai liudalla puhelimeen erikseen ladattavia sovelluksia. Apple Pay on Suomessa yhä ainoa puhelinvalmistajan itse tarjoama mobiilimaksutapa, Google Paytä odotellessa.

Kirjoitimme keväällä artikkelin siitä, miten Suomen mobiilimaksukenttä on sekava. Tilanne ei toistaiseksi ole muuttunut: mobiilimaksuavaihtoehtoja on yhä reilusti. Jokainen vaihtoehto toimii hieman eri tavoin ja eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Yksi iso peluri listasta kuitenkin vielä puuttuu: Google Pay.

Google Pay ei vielä toimi yhdessäkään Pohjoismaassa, mutta muualla Euroopassa se alkaa yleistyä.

“Kun Google Pay aikanaan rantautuu Suomeen, on kiinnostavaa nähdä, mitkä pankit alkavat tukea sitä. Kolmella suurimmalla pankillahan on jo omat Androidilla toimivat mobiilimaksuratkaisunsa: MobilePay, Nordea Wallet ja Pivo”, sanoo Qvikin suunnittelujohtaja Matias Pietilä. “Nordea on toisaalta iOS:lläkin tuonut Apple Payn osaksi Wallettia, ettei tämäkään ratkaisu ole poissuljettu.”

Tarkkoja tilastoja Apple Payn käytöstä Suomessa ei vielä ole julkaistu, mutta Paytrailin selvityksen mukaan maksutapa on meillä suosituin 24–30-vuotiaiden käyttäjien joukossa. Heistä prosentti käyttää Apple Paytä.

“Apple Payn yleistymistä Suomessa on hidastanut sitä tukevien pankkien vähäinen määrä.”

Google Payn vaikutus voisi olla tuntuva

Androidilla on Suomessa miltei 70 prosentin markkinaosuus, joten Google Pay voisi tuoda mobiilimaksamisen osaksi useimpien kansalaisten arkea. Vaikka Android-puhelimia on jo pidempään voinut käyttää kassalla maksuvälineenä muiden sovellusten kautta, suurta läpimurtoa ei vielä ole näkynyt.

“Kenties puhelimen käyttö kassalla ei lopulta tunnu käyttäjästä niin paljon korttimaksua kätevämmältä”, Pietilä sanoo. “Lisäksi maksupalvelujen tuotteistus ei ole onnistunut kovin selkeästi – niiden käyttöönotto vaatii erityistä vaivaa ja näkemystä. Esimerkiksi Pivo ja Nordea Wallet ovat omia tuotteitaan, jotka täytyy ottaa käyttöön erikseen.”

Yksinkertainen käyttöliittymä menestyy markkinoilla usein paremmin kuin monimutkainen, joten laitevalmistajien tarjoamat mobiilimaksuvaihtoehdot ovat kilpailussa vahvoilla. Mobiilimaksun etuna on, että maksun voi hyväksyä pin-koodin sijaan myös kasvo- tai sormenjälkitunnisteella.

Kassalla mobiilimaksu onnistuu bluetoothilla ja NFC:llä – digitaalisten kanavien maksuissa enemmän kehitettävää

Kassalla lähimaksua hyödyntävä mobiililompakko pomppaa esiin, kun puhelimen vie lähimaksua tukevan maksupäätteen lähelle. Sovellusta ei tarvitse etsiä, avata ja sulkea erikseen. iPhone tukee NFC-lähimaksuissa vain omaa Apple Pay -järjestelmää. Android-puhelimissa käyttäjä voi sen sijaan valita, mikä NFC-maksusovellus avautuu maksupäätteen lähellä.

Osa mobiilimaksupalveluista, kuten MobilePay, käyttää NFC-teknologian sijaan bluetoothia. Toisin kuin automaattisesti avautuvat NFC-pohjaiset sovellukset, Bluetooth-teknologiaan perustuvat maksutapahtumat täytyy käynnistää puhelimella joka kerta erikseen avaamalla maksusovellus.

“Mobiilimaksamisen yhteydessä keskitytään tyypillisesti puhumaan muutoksista fyysisen maailman maksutapahtumiin, vaikka suurin hyöty on digitaalisissa kanavissa, joissa ostaminen on tyypillisesti yhä kankeaa”, Pietilä sanoo.

Tulevaisuudessa myös kivijalkakauppojen maksaminen tapahtuu yhä useammin muualla kuin fyysisen kassapäätteen äärellä. Tässä vaiheessa rajat kivijalan ja digitiaalisen maksamisen välillä alkavat hälvetä.

Etsi